Informatie over Roland

Beste jongens en meisjes, beste lezers,

Ik ben Roland Kalkman, schrijver van kinderboeken en jeugdboeken.

Roland Kalkman

Roland Kalkman

Op deze pagina wil ik je graag wat meer over mijzelf vertellen!

Ik ben geboren op 23 maart 1971 in Maassluis, de plaats waar ik nog steeds woon. In 1994 ben ik getrouwd met Antoinette. Wij hebben drie kinderen: Matthias, Jennifer en Yulia. Ze zijn alle drie in Colombia geboren, wij hebben ze daar geadopteerd. Na een lange reis zijn ze bij ons thuis gekomen!

Ik ben niet alleen maar schrijver van beroep. Ik heb gestudeerd aan de Pabo. Dat is de lerarenopleiding. Daarna ben ik gaan werken als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Mijn eerste school staat in Oud-Beijerland. De eerste drie jaar werkte ik als leerkracht van groep 3. Daarna ben ik ook les gaan geven in alle hogere groepen. Na tien jaar voor de klas ben ik als adjunct-directeur gaan werken in Zoetermeer. In 2008 ben ik ambulant begeleider geworden.

Als ambulant begeleider ga je op bezoek op basisscholen. Ik kom speciaal voor kinderen die gehoor- of taalproblemen hebben. Deze kinderen willen graag naar een gewone basisschool en ik help hun meester of juf om hen te les te geven. Soms maken ze hun werk uit een speciaal boek, of mogen ze hulpmiddelen gebruiken. Hierover geef ik advies aan de school. Dit werk doe ik vier dagen per week in de omgeving van Rotterdam.

foto bij interview RD 04-10-13

Motorrijden is ook leuk! foto: RD

Mijn hobby’s zijn: lezen, fietsen en piano spelen. En kamperen met de caravan! (Maar dat kan alleen maar als het lekker weer is…) Maar mijn allergrootste hobby is natuurlijk schrijven! Het is heel leuk om de verhalen te bedenken, op te schrijven en om ze daarna weer te lezen.

Sinds 2006 ben ik minder gaan werken in het onderwijs en heb ik één dag vrij om te schrijven. Daarnaast is het ook ‘papa-dag’, dus dan zorg ik ook voor onze kinderen. Maar als zij op school zijn, gaat de computer aan! Het schrijven van het verhaal of manuscript kost me wel een maand of drie, daarna ga ik het nog verbeteren. Daarbij word ik geholpen door een redacteur van de uitgeverij. Een redacteur geeft commentaar op een manuscript. Ik blijf net zo lang verbeteren, totdat iedereen tevreden is over het nieuwe boek. De tekeningen worden niet door mijzelf gemaakt, maar door een illustrator. Die leest het verhaal en bedenkt zelf welke tekeningen hij of zij erbij gaat maken. Het duurt wel een jaar voordat een boek helemaal klaar is.

Familie KalkmanIk vind het heel leuk om mijn boeken te schrijven, maar het is ook heel leuk om er iets over te vertellen, bijvoorbeeld op schoolbezoek. Ik vind het contact met jou, als lezer, heel belangrijk. Als je iets wilt vragen, ga dan naar de contactpagina en laat een berichtje achter. Heb je een goede tip voor me? Altijd welkom.

Veel leesplezier!

Roland

AdminMWC