Rosa, straatverkoopster in Colombia

rosa1Het verkeerslicht springt weer op rood en een nieuwe rij auto’s stopt voor het licht. Van voor naar achteren loopt Rosa tussen de rijen auto’s door. Eindelijk wenkt iemand haar. Een jonge taxichauffeur…

De vijftienjarige Rosa is straatverkoopster in Colombia. Overdag staat zij bij grote kruispunten in de stad Cali met haar handeltje. ’s Morgens en ’s avonds zorgt ze voor het huishouden in het eenvoudige huisje van haar vader. Ook de zorg voor haar kleine zusje Patricia heeft ze op zich genomen.
Op een dag helpt ze taxichauffeur Rico met een onwillige klant. Vanaf die dag ontmoet Rosa de taxichauffeur steeds vaker. Rosa bouwt een hechte band met Rico op en daardoor lijkt een zonnige toekomst voor haar te zijn weggelegd. Maar dan neemt haar leven een onverwachte wending…
Vanaf 12 jaar.

Dit boek heb ik geschreven toen mijn vrouw en ik voor de tweede keer naar Colombia op reis gingen. Onze twee kinderen, Matthias en Jennifer, zijn in Colombia geboren. Wij hebben ze geadopteerd. Dit verhaal gaat ook over adoptie. Het gaat over een moeder die haar kindje afstaat voor adoptie. Dat doe je natuurlijk niet zomaar. In dit boek kun je iets lezen over haar moeilijkheden. Een echt nadenkboek dus.

Als je op de kaart wilt zien waar Cali in Colombia ligt, klik dan hier.

Met dit boek won ik in 2005 de Eigenwijsprijs! Dat is een prijs waarin kinderen kiezen wat zij het mooiste christelijke kinderboek vinden. Het was voor mij de tweede keer dat ik ‘m won, want in 2004 had ik ook al gewonnen met Geldjacht.

De tekening op de omslag is een echt kruispunt in Cali. Illustrator Adri Burghout heeft ’t nagetekend, samen met een portret van Rosa.

Nieuws: Er zijn twee vervolgboeken op dit boek! “Rosa, straatverkoopster in Colombia” en ‘Rosa en Maria, zoektocht in Colombia.

Rosa, straatverkoopster in Colombia

Roland Kalkman
Uitgeverij ‘Den Hertog’, Houten
Prijs: € 6,90
ISBN: 9033118297

Dit boek is te koop of te bestellen bij iedere boekwinkel in Nederland.
Bestellen kan ook via www.hertog.nl

 • Karine Ruitenberg

  hallo,
  Ik vind het een heel boeiend verhaal om te lezen.
  Het volgende boek ook.
  Ik ben benieuwd naar deel 3!
  Karine Ruitenberg

 • Joëlle van de Ree

  Beste Ronald,
  wanneer speelt het verhaal van Rosa de straatverkoopster in Colombia (het 1e deel) zich af?

  • Hoi Joëlle,
   Het verhaal speelt zich een jaar of 16 geleden af, rond het jaar 2000.
   Het 2e en 3e deel 10 jaar later.
   Ga je een boekverslag van Rosa maken?
   Wat vond je van het boek?

   Groet,
   Roland Kalkman

 • beste roland
  komt er nog een vierde deel?
  dat zou ik erg op prijs stellen

 • Roland kalkman,

  Ik zou het leuk vinden als u een boek schrijft over hoe het verder met Rosa gaat als ze haar kind heeft afgestaan.

  G.P.

 • Gaat u nog een nieuw een nieuw deel schrijven nadat u rosa en Maria zoektocht in Colombia heeft geschreven want ik vindt uw boeken echt helemaal fantastisch en ik wil weten hoe het afloopt als Maria haar zusje ziet

 • Hallo Roland,
  Je boeken van Rosa zijn echt heel mooi. Ik heb de laatste 2 boeken van me vriendin gekregen om te lezen. Omdat ik ook geadopteerd ben uit Colombia. Ik vond sommige dingen best wel heftig om te lezen. Het was zo waar met mijn leven. Het was soms onbegrijpelijk! Ik heb bij sommige dingen gehuild omdat ik nog niet zo ver ben om alles te weten. En dat Maria dat dan op zo’n vroegen leeftijd allemaal wel wil weten en het ook aankan! Ik ben echt blij dat mijn vriendin mij dit boek heeft gegeven. Dat ik heb kunnen lezen. En dat ik er nu goed over kan praten. Dat het echt geen schande is! Daarbij complimenteer ik u dat u het zo goed heeft verwoord zodat ik maar ook andere mensen het beter gaat snappen!
  Adiós Marcela

 • Hallo Roland,
  Ik kreeg dit boek voor kerst toen ik 8 jaar was. Ik had het in een paar uur diezelfde avond nog uit. Ik was gelijk betoverd door Rosa en Colombia. Door de jaren heen is mijn passie voor Colombia steeds groter geworden. Ik besloot Spaans te gaan leren en heb inmiddels al vele boeken en films over Colombia gelezen/gezien. Maar geen een boek is mij zo bij gebleven als deze. De sfeer in de straten, de moeilijke keus om het kindje te laten adopteren, prachtig beschreven. Ik ben inmiddels nu mijn eigen immigratie naar Colombia aan het voorbereiden. En ik wil je graag bedanken voor het schrijven van dit boek. Ik heb er echt heel erg veel aan gehad. Gezegend zijn jullie en jullie prachtige kinderen!

  Groeten, Fleur

 • dit deel heb ik nog niet gelezen maar dat komt nog wel!!!

 • hoi

  hoeveel delen zijn er van Rosa?
  kent u rosa?
  hoe oud is ze? en Maria?

  groeten Willemijn

  • Hoi Willemijn,
   Leuk dat je reageert op ‘Rosa’. Wat vond je van het boek?
   Er zijn drie delen: Rosa, straatverkoopster in Colombia, Maria, dochter uit Colombia en Rosa en Maria, zoektocht in Colombia.
   Rosa bestaat niet echt, ik heb haar verzonnen, net als haar dochter Maria. Maar er zijn wel veel meisjes als Rosa en Maria en het verhaal zo zomaar echt gebeurd kunnen zijn.
   Groet, Roland

 • Hoi Roland

  Ik vindt het een erg leuk boek, vooral omdat mijn geboortemoeder ook niet voor mij kon zorgen, en mij ook tot adoptie heefd gesteld!
  Komt er nog een vervolg?

  groetje eline

 • beste roland

  ik snap het eerste deel vande serie rosa en maria niet zo goed

  in het begin de in leiding wel maar in de loop van het verhaal snap ik soms niet echt wat u bedoelt ( of ik begrijp het verkeert)

  groetjes hillianne 12 jaar

 • Hallo Roland,
  Ik doe mijn boekbespreking over Rosa maria,straatverkoopster in Colombia omdat het me best aansprak.
  alleen nu heb ik een probleem:
  Zou u de volgende dingen naar mij kunnen mailen alstublieft? 🙂

  Waarom het boek zo heet.
  Iets over uwzelf, bijvoorbeeld wat u eerst deed voor u schrijver was of u ook andere dignen doet na schrijven.
  Wanneer het afspeelt en hoe u dat weet.

  Dank u wel

  Groetjes,
  Kamal

Your Turn To Talk

Leave a reply:

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.